4 Şubat 2011 Cuma

Adım Adım Adım

Dün tarihi bir gündü. 4 Şubat. Hala aklımdan çıkaramamış olsam da sigarayı bıraktım! Uzun zamandır ve çok içen biri olarak işim biraz zor. Örneğin sabahları erken kalktığımda, önce gider kahve yapar sonra da sessiz adımlarla balkona süzülüp sigara içerdim. Garmin bir sigarasevmez olduğu için çok kızardı sigara içmeme ama ben "Ayyy seviyorum, ne yapayım, ben böyleyim," diyerek içmeye devam ederdim. Garmin uyanana kadar 2-3 tane içtiğim olurdu. Günün kalanında da yemeklerden sonra, kahveyle iki-üç tane şeklinde 15-20 sigara içiyordum. Fakat dün itibariyle bıraktım, evet aklımda ama halledebilirim diye düşünüyorum. Hedefim şu kalkar kalkmaz sigara içen bağımlı halinden çıkmak. Bir de düşününce o kadar anlamsız bir aktivite ki, eline düdük gibi birşey alıyorsun, 5 dakika içine çekiyorsun, etrafa dumanlar savuruyorsun, bir de tüm bunları yapamadığın zaman krizlere giriyorsun. Mesela dün bütün gün başım inanılmaz ağrıdı, herhalde vücudum şoka girdi. Sigarayı bırakmada en önemli mesele, günlük rutinin bozulması. Örneğin bu sabah erken kalktım ve kahve de sigara içemiyorum; o zaman ne yaptım? Bir bardak su içtim ve kucağıma bilgisayarımı alıp bir köşeye oturdum. Aslında hedefim, itiraf ediyorum, eğer Garmin işe gitseydi, sabah bir tane içmekti, kafayı manyak gibi takmamak için ama. Fakat Garmin bugün gitmemeye karar verdi ve ben de içmiyorum. Bitti canım bu mesele gerçekten bitti, düşünmemeliyim de.



Sigarayla birlikte kahve, alkol, çay da hayatımdan çıktı. Dün gece annem ve Garmin alkollü kokteyllerini hüpletirken ben kanepede pelte gibi yatmak durumunda kaldım. Neyse alışacağım hepsine. Sigara içmediğim için kötü kokmayacağım, cildim güzelleşecek, ciğerlerim temizlenecek. Alışkanlık, bağımlılık denilen şey rezalet birşey zaten, insanı aciz bir konuma düşürüyor, sigara içebilmek için yaptığım maymunlukları hatırlıyorum da. Ve en iyisi kesinlikle hiç başlamamış olmak. Hiç içmemiş olanları fazlasıyla kıskanıyorum, bilmiyorlar, tatmamışlar, ne güzel.

Şu sigara yasağına da çok kızıyordum önceden ama şimdi harika bir şey olduğunu düşünüyorum. Oturduğum yerlerde etrafımda bir sürü sigara içen insan olmayacak. Ya zaten şu sigarayı toptan kaldırsalar, yok etseler olmuyor mu?

2 yorum: